CHUTNEY...γνωριστε το

Παντζάρι με κουρκουμά και κάρυ: Η ταπεινή αυτή ρίζα, με το βαθύ κόκκινο χρώμα, τα πλούσια δραστικά συστατικά και την αντιοξειδωτική δράση αποτέλεσε τη βάση και έμπνευση για ένα νέο "chef story".   Εμπλουτισμένο με χρυσοκίτρινους κόκκους του μπαχαρικού, superfood, κουρκουμά και του εξωτικού κάρυ αποκτά μια ένταση και πικάντικη γεύση που ταιριάζει απόλυτα με κοτόπουλο, γαρίδες, λευκά και λιπαρά ψάρια, φρέσκιες σαλάτες, βραστά λαχανικά, σκληρά και μαλακά τυριά, αυγά, και σάντουιτς
Γευστικά, το ξέρουμε, επιλέγουμε τις διάφορες γεύσεις και εκδοχές του, το "βάζουμε" στην κουζίνα μας για να απογειώνει τις δημιουργίες μας, γνωρίζουμε όμως πραγματικά τι είναι;
Μιλάμε για το chutney,  για το τι ακριβώς είναι, με σύμβουλο και οδηγό την "chef stories", που μας λέει:
Τι είναι το chutney...


Η λέξη
chutney προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni, που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο». Στην ινδική εκδοχή του chutney αναφερόμαστε στην ανάμειξη φρούτων ή λαχανικών με μπαχαρικά, που μαγειρεύονται μαζί για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα. Κάθε περιοχή της Ινδίας έχει τη δική της ποικιλία σε chutney, με πιο διαδεδομένα τα chutney από mango και lime.

Τα chutney έχουν ενσωματωθεί στην βρετανική μαγειρική κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα, με την διαφορά ότι πλέον οι πρώτες ύλες κάθε περιοχής, γίνονται τα κύρια συστατικά με τα οποία μπορεί να γίνει ένα chutney.

Πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται με τη συνοδεία ξιδιού και ζάχαρης.


Προτάσεις σερβιρίσματος για chutney και γλυκόξινες μαρμελάδες

Τα chutneys συνοδεύoυν σχεδόν τα πάντα: κρύο ή ζεστό κρέας, πουλερικά σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, αυγά ή λαχανικά. Ταιριάζουν με κράκερς ή φρέσκο κριτσανιστό ψωμί και νοστιμίζουν τα σάντουιτς ή τα τοστ. Μπορούν, όμως να προστεθούν κατά το μαγείρεμα άλλων πιάτων και να εμπλουτίσουν τη γεύση τους.

Ενδεικτικά:

  • Σε οποιοδήποτε βαρετό σάντουιτς, είναι ότι πιο «ζωντανό» μπορείτε να απλώσετε επάνω στα συστατικά του και να μεταμορφώσετε τη γεύση του.
  • Με τυρί, όπως λαδοτύρι Μυτιλήνης, γραβιέρα Κρήτης και ψωμί ως ορεκτικό στην αρχή ή ως τελείωμα ενός καλού γεύματος ή δείπνου.
  • Ως dressing σαλάτας, ανακατεύοντας το μαζί με γιαούρτι, λάδι, λεμόνι, αλάτι. Ταιριάζουν ιδιαίτερα με σαλάτες ανάμικτες όπως λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα).
  • Σε άσπρο ρύζι, μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο λεμόνι, πράσινα κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Το άσπρο ρύζι γίνεται ζουμερό με απίθανη γεύση.
  • Στην ψητή μπριζόλα είναι σίγουρο πως ταιριάζει άψογα, όπως και με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα.
  • Αν τα αραιώσετε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ κότσι, γαλοπούλα κλπ.
  • Μια και μόνο κουταλιά chutney μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα κάθε μαγειρευτού φαγητού!
Για περισσότερα, κάντε κλικ στο www.chefstories.gr

Νεότερη Παλαιότερη